Enstrüman Hakkında Bilgiler!


Rebab

Rebab, hindistan cevizi kabuğu üzerine deri gerilerek yapılan, üç telli, telleri ve yayı at kuyruğundan, perdesiz, yaylı bir müzik aletidir. Horasan bölgesinde doğup, Hz. Mevlânâ ile birlikte Anadolu’ya geldiğine ve Mevlevî kültürünün bünyesinde geliştiğine dair bilgiler bulunmaktadır.
Rebab ve yayı

Ney

Kamıştan yapılır. İçi boş olup yedi deliği vardır. Üflenerek çalınır. Değişik akortlar için değişik boyda neyler kullanılır.

Ud – Kopuz

Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
Ud-kopuz
Çeng

Çeng

Asya kökenli, ondört ila yirmidört telli olabilen, diz üstüne dik olarak tutularak iki elle çalınan bir enstrümandır. Arp’ın atası sayılır. Eskiden mevlevi musikisinde ve klasik musikide kullanılırdı.

Dombra, dutar

İki telli, arpejle çalınan, bilhassa baksılar tarafından kullanılan bir enstrümandır. Orta Asya’nın hemen her bölgesinde kullanılmaktadır.
Kazak dombrası
Kılkopuz

Kılkopuz

İki telli, telleri at kuyruğundan yapılan, gövdesinin bir kısmı deri kaplı ağaç olan ve at kuyruğundan yapılmış bir yayla çalınır. Kam ve baksı adı verilen Orta Asya tedavicilerinin en önemli enstrümanlarındandır. Kutsal bir alet olarak bilinir.
Kam ve baksılara göre kılkopuzun burgularıdan biri güneşi, diğeri ayı temsil eder. Köprünün alt kısmı yer, üst kısmı göktür. Ses ikisi arasından çıkar. İki tel, iki zıtlıklar alemini gösterir.
Şekil olarak kuğuya benzer. Kuğu, Türk kültüründe eski ve önemli bir yaratılış sembolüdür. Yaratılış ve türeyiş destanında tanrı Karahan kuğu şeklinde sembolize edilir.

Rübab (Koçkarca)

Beş telli, mızrapla çalınan, uzun saplı, ağaç gövdesinin üzerine deri gerilerek yapılmış, sapla gövdenin birleştiği yerde koç boynuzu gibi parça bulunan bir enstrümandır. Özbek, Uygur ve Tacik Türklerinde çalınır.

Tar

11 telli, iki bölmeli ve dut ağacından oyularak yapılmış gövdesinin üstü deri kaplı, uzun saplı, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Azerbaycan ve Özbekistan Türklerinin en önemli enstrümanlarındandır.

You Might Also Like

0 yorum